Polska - tradycje weselne
 

Polskie tradycje weselne


Uroczystości związane z zawarciem małżeństwa są tak naturalne jak odwieczny proces rodzenia się i umierania. Wraz z porzuceniem przez ludzi nomadycznego sposobu życia, osiedlaniem się na stałe, wzrastała potrzeba, by codzienność zyskała odświętny wymiar - poprzez rozliczne uroczystości, których niewątpliwym atutem była odmienność, odejście od powszedniości. Wesela od tego momentu zyskały wymiar wystawnego, tłumnego i wielodniowego ceremoniału z muzyką, tańcem, obfitością jadła i napoju. Towarzyszyły temu magiczne zaklinania, których pierwotnym celem było unieszkodliwienie demonów oraz zapewnienie parze młodej pomyślności i licznego potomstwa.


Wedle polskiej tradycji weselono się wraz z państwem młodymi w zależności od stanu: możni i bogaci bez przywiązania do ustalonych porządków i ceremonii, okazując indywidualny przepych, natomiast chłopi zachowując wszelkie prawidła obrzędowości weselnej. Dominantą wszystkich wesel, bez względu na przynależność stanową państwa młodych, była wystawność owej uroczystości potwierdzona nie tylko różnorodnością serwowanych potraw, feerią strojów i wielką liczbą gości, ale też zupełnie specyficznym czasem

 





trwania obliczonym na parę dni weselnego szaleństwa - od trzech do tygodnia. Ów przepych, suto zastawione stoły miały symbolizować życzenie pomyślności młodym, zachęcano więc do uroczystego posilania się na weselu. Zachowała się do dziś zachęta gwarowa: "W imię Ojca i Syna, żeby nie została ani kscyna: smacne, słone, leci w gardło jak salone. Jedzta, uzywojta, po kiesiniach nie chowojta." Wesela chłopskie stanowiły odmianę w znoju dnia codziennego, przy bogactwie stołów zapominano też choć na parę dni o prostocie żywienia na co dzień. Tradycyjne menu weselne obfitowało we wszelkiego rodzaju mięsa, szynki, bigosy, flaki, ciasta. Nieodłącznym elementem stołu był kołacz, ciasto drożdżowe, którym dzielili się wszyscy bez wyjątku.


Uroczystości weselne rozpoczynały się od odziewania młoduchny, jak w Krakowskiem nazywano pannę młodą, przystrajania jej w kwiaty, wstążki, rozplatania warkoczy, które ścięte w tradycyjnym obrzędzie oczepin, następującym najczęściej po nocy poślubnej, zakończyć miały życie panieńskie.


Następna strona >>

 
 
Strona główna      Wielkopolska     Porady weselne      Tradycje weselne      Zareklamuj się      Kontakt
 

Tradycje ślubne i weselne:

Polskie tradycje weselne

Wielkopolskie tradycje weselne